Z čeho enzymy pochází?

Protože by bez enzymů nemohl existovat život, tak jak ho dnes známe, je možné enzymy nalézt ve všech živých organismech – v tělech živočichů, rostlin, ale i bakterií, nebo dokonce některých virů. Enzymy, které jsou lidskému organismu prospěšné a používají se pro léčebné účely, jsou nejčastěji rostlinného původu a tradičně se získávaly ze zdrojů živočišných.

Novým trendem je nahrazení živočišných enzymů, jako je například PANKREATIN, enzymy získanými laboratorně z hub a mikroorganismů.

Výhodou těchto zdrojů je minimalizace možnosti přenosu prionových infekcí a zejména možnost použití pro vegetariány, vegany, ale i osoby, které jsou na živočišné složky přecitlivělé.

Nejčastější zdroje enzymů využívaných pro terapii

  • Plody ananasu (Ananas comosus) – jsou zdrojem rostlinného enzymu bromelainu, který se získává ze stopek zralých plodů. Bromelain má příznivé účinky na hojení ran a také podporuje krevní oběh.
  • Plody papáje (Carica papaya) – nezralé plody papáje vylučují latex, který je zdrojem rostlinného enzymu papainu. Ten podporuje štěpení bílkovin a snižuje riziko trombóz – ucpávání krevních cév.
  • Další rostliny – kromě výše uvedených, které se využívají nejčastěji, jsou enzymy s podobnými účinky obsažené například v plodech kiwi nebo ve fíkovém latexu.
  • Houby – také některé houby jsou vhodným zdrojem zdraví prospěšných enzymů. Především to platí pro pankreatin – enzym podporující trávení –, který je možné alternativně získat i ze živočišných zdrojů.
  • Živočišné zdroje enzymů – z jatečních zvířat (prasat nebo hovězího dobytka) je možné získat enzymy podporující štěpení bílkovin. Stále více se však upřednostňují alternativní zdroje těchto enzymů (například houby), tak aby léčebné enzymatické přípravky neobsahovaly již žádné živočišné složky.